En bådmotor er et delikat stykke værktøj

02 december 2019
Anders Lundtang Hansen
En bådmotor er et delikat stykke værktøj

Man skal slet ikke undervurdere betydningen af sådan en bådmotor, for selvom man måske forestiller sig sådan en som en påhængsmotor bag på en jolle, som man skal trække i gang med håndkraft, så er det faktisk noget af en episk udvikling, der er sket, siden man kan sidde med sådan en maskine i ens hænder.

Også selvom man måske bander og svovler over, at den ikke vil starte hver gang, eller at man har glemt at fylde benzin på den.

For selvom vi nu om dage har vænnet os til, at fly kan transportere os omkring på rekordtid, og selv ting som hurtigtoge kan sende os på tværs af lande og landegrænser på kort tid, og de vinder indpas verden over, så startede det ikke her.

Vi skuer nu mod, at raketindustrien kan sende os til fjerne planeter, og hvis udviklingen fortsætter, så er det måske ikke science fiction, at man kan teleportere folk fra ét sted på jorden til den diametrale modsatte ende i løbet af få sekunder, så man næste eliminerer rejsetransporten i tid, men man udelukkende fokuserer på destination.

For selvom vi om mange år måske er nået dertil, så kan man i Jordens historie stadig ikke undervurdere, hvad både, sejlskibe, skonnerter med videre har gjort for at binde planeten sammen, før der fandtes internet.

Dengang gjorde man det med håndkraft ved at komme omkring, og sådan havde det stået på i flere hundrede år, før industrialiseringen skabte dampmaskiner, der ikke behøvede master eller mennesker til at ro fremad med.

De overhalede sejlskibene langsomt, men sikkert, og nu om dage bruger man mest den slags skibe til fornøjelse og underholdning, da de ikke er konkurrencedygtige med de moderne containerskibe, der praktisk talt er en videreudvikling af dampmaskinen.

Den udvikling har ført med sig, at helt almindelige mennesker kan spænde en bådmotor efter deres båd, så de kan komme omkring, uden de selv skal arbejde aktivt andet end ved at styre sejlretningen.