En ultralydundersøgelse er mere end kun for gravide

11 maj 2020
Lotte Hindsberg

De fleste forbinder en ultralydundersøgelse med graviditet og et sødt sort hvidt billede der viser en eller 2 børn der ligger trygt i mors mave. Men en ultralydundersøgelse kan bruges på mange andre steder af kroppen. Alle steder på kroppen, hvor der er blødt væv eller der er en kropsåbning, kan man benytte ultralyd. Det er en nem og effektiv måde at undersøge kroppen.

Det er muligt at undersøge organer, halsen, brystet, tarmen, maven og kroppens andre kropsåbninger. Er der mistanke om kræft kan undersøgelsen ikke stå alene og den skal ikke ses som et alternativ som kikkertundersøgelse, men det er en effektiv måde at få mere viden om områder, der evt. skal undersøges ekstra grundigt. En ultralydundersøgelse kan ikke benyttes på kroppens områder, hvor der er knogler og luft, da ultralyden ikke kan gå igennem luft og knogler og danne et billede.

Hvordan foregår en undersøgelse

En ultralydundersøgelse er en nem, effektiv og ukompliceret undersøgelse, hvor du ikke behøver møde fastende op, med mindre det er din mave eller tarme der skal undersøges. Er du mand og er det din hals, der skal undersøges skal du møde op glatbarberet. Du får en iskold klat gele på det område, der skal undersøges og apparatet kan godt virke lidt ubehageligt, men det gør ikke ondt. Hvis du ønsker det vil du få oplyst hvad undersøgelsen viser, men ellers sendes undersøgelsen direkte videre til din læge, hvor den videre kommunikation vil foregå.

Husk selv at følge op hvis du ikke hører noget. Som gravid kan du godt opleve at din livmoder reagere på undersøgelsen, men det er ganske ufarligt og ellers er der ingen bivirkninger og efter endt undersøgelse, kan du tage hjem eller tilbage til dit arbejde. Det er egen læge eller jordmoren der henviser til en ultralydundersøgelse. Det kan foregå på et hospital eller en klinik.