Fjernelse af visdomstænder hos tandlægen

08 januar 2020
Astrid Pedersen
Fjernelse af visdomstænder hos tandlægen

Som børn har vi alle sammen haft de såkaldte mælketænder – og i takt med at vi har nærmet os teenager årene, er disse løbende blevet skiftet ud med et sæt af større og kraftigere tænder, som vi har resten af livet. Det blivende tandsæt består af op til 32 fortænder, hjørnetænder, kindtænder og visdomstænder.

Det er dog ikke tilfældet for alle, at visdomstænderne kommer ud i munden – mange mennesker får slet ikke visdomstænder, idet de bliver siddende i kæben. Men for de mennesker, som rent faktisk får deres visdomstænder, kan disse være til stor gene.

Visdomstanden – en potentiel kilde til tandsygdomme

Visdomstænderne er placeret bagest i munden, og kan således være vanskelige at nå med tandbørsten. Dette betyder, at dine visdomstænder er særligt udsatte over for plak og belægninger samt madrester, som kan samle sig i tandkøds lommerne rundt om tanden.

En delvist frembrudt visdomstand vil forårsage en lomme i tandkødets slimhinde over tandens krone, hvor det er nærmest umuligt selv at rense for madrester ved hjælp af en almindelig tandbørste. Og i visse tilfælde kan tanden, når den er fuldt frembrudt, være i vejen, når du skal gabe.

Fjernelse af visdomstand hos din egen tandlæge

I bund og grund er der ingen af os, der har brug for de ekstra fire tænder, som typisk først vokser ud når vi er i tyverne eller derover. Når man tager det faktum i betragtning, at en visdomstand som oftest er til større gene end gavn, er der en vis idé i at få tanden fjernet – især hvis dette kan gøres ved almindelig udtrækning. Din tandlæge vil ved hjælp af røntgenbilleder kunne konstatere, om dette er muligt.

Hos Tandlægerne på Stjernepladsen i Århus har de dygtige tandlæger og tandplejere mange års erfaring med fjernelse af visdomstænder. Du kan få mere information på http://stjerneklinik.dk/